Search

-

Content

4.30.2009

Aku nampak matahari di ufuk ... mengenang janji DIA


Memikirkan pelajaran aku yang semakin teruk ...
aku terlebih dan tersangat kerisauan...

The equations is getting more and more abstracts
Engineering is starting to look like Canvas Arts

Aku sedar aku tak akan faham kalau ke lecture
tapi datang sebab nak berkat dari seorang guru...

Hari tu Machine Dynamic
4 orang je datang! tak leh blah

Mr.Reddy macam down habis...
pastu keluar la statement yang cukup sukar untuk ku telan
"I can confirm you... less than 50% only will pass"
* sambil menggosok meja dengan marker dan pandangan mata jatuh ke tanah

aku sedih tengok die...
... aku tau dia merajuk

orang kate Fluid Killer subject

tapi amrul kate kat Oz 20% pass machine 30% supp 50% fail
*SHUCKS* aku tekejut

Graphic pulak ... lagi parak
more than 50% fail assignment
aku pass atas pagar 50% alhamdulillah
tapi cukup ke ?

marking memang NO MERCY nye style
tapi nak buat camane... hakikat keadaan cemtu
kalau AutoCad tunggang langgang
hanta CNC buat piston
salah dimension ... letup enjin
orang mati
sape nak tanggung

Math pulak...
Advance Calculus takleh nak digest...
Lecturer power tak ingat dunia gempak
Tapi kalau enjin lambat pickup
bagi la Penzoil ke...
kereta akan tetap menjerit kesakitan

Aku cukup down ngan diri
tiap hari aku akan tidur mengingatkan nasib academicku

kalau aku scholar.. takde la risau sangat
setiap sem aku ganti ... akan dibalik modal semasa bond kelak

tapi

ni duit ibu dan ayah
ibu ayah tak harap aku membayar balik
kata mereka "ayub jaga kitorang je"

sejak awal sem...
aku tersangkut sana sini
trying to get my studies straight

kalau boleh ... aku akan tolak pelawaan sana sini
aku mula dormant bab extracurricular
-CIS
-Efact
-Robocon
-Daurah yang aku skip sejak zahir takde
Join to Join ni...

aku tolak sebab takutkan commitment
takut kalau commit byk sgt tergugat pelajaranku yang half past 6

setelah lama
mengomplaint
merisau
meregret

aku tahu aku tak akan menang kalau aku asyik main defense
time to clean my boots
wipe em tears
lari masuk offense

malam semalam aku stay up bertemu dengan penciptaku
mencari ketangan diri untuk menempuh ribut siang malam mendatang

pagi ni aku bangun basuh baju yang berminggu tak basuh
Sapu bilik yang penuh ngan habuk dan rambut2 yang gugur
Makan breakfast cereal yang buat pertama kalinya setelah sekian lamanya
dan settlekan bermacam issue CIS yang aku tangguhkan ...

aku tengok Yes MAN starring JIM CARREY
aku melihat diriku dalam movie tu
aku blaja to "Never say NO"

aku terimbas kemanisan hidup yang telah lama aku tidak rasai
dan aku teringat kata advisor CIS satu masa dahulu,

" wahai orang beriman jika kamu membantu agama
Allah,

Allah akan membantu kamu dan mengukuhkan kedudukan kamu"

[Surah Muhammad : 7]


aku pun telah jumpa jawapan ku

mungkin aku akan jumpe jalan keluarku jika aku kembali kejalan jihad yang lama aku tinggalkan

aku telah menyalahkan tanggungjawabku sebagai seorang committee
seorang pelajar
seorang anak usrah
seorang muslim

Masa untuk kembali,
Mane aku nak mule...?

semalamnya Zul ade mintak tolong efact
gi camp 3 hari jadik fecy tah katne lupe
efact dalam state of emergency nak fecy

aku menolak dangan kata2 manis
supaya tak tersinggung

*p/s: aku tak tahu tak akan ada orang bace panjang ni, siape baca ni... comment di box bermula dengan "seputihbunga"... sapa tak letak sah tak baca habis... hahaha *

pernah amrul dan aku berbicara
masa tu efact cancel session
ade prob ke ape tak tau la
aku sebut dengan penuh gembira
"ok jgak kalau takde... boleh aku blaja"
kata amrul,
"tak baik dowh kau cakap cemtu... salah niat kau tu"

masa untuk menebus dosa lamaku

aku melihat sekelilingku manusia lain memerlukan bantuan
sebanyak mane aku inginkan ... mungkin lebih lagi

ini janji tuhan

aku yakin akan ia...

berdosa diriku sebelum ini menidakkan janji itu...

assignment bertimbun

tapi aku tahu ... da only way out, is to give in

so aku pun bidan terjun last minute daftarkan diri

sekejap tadi aku decide tu kemaskan diri

kalau Rasulullah nampak betapa aku tak jaga penampilan diriku sebelum ni
mesti naik marah dia...

sejak grad high school aku malas sikat rambut

daing!

skarang aku bawak nama islam dan efact
bukan aku sorang je

tapi mcam mane nak potong rambut
sammy saloon tu perempuan potong
jauh dalam hutan belantara siape lagi bukak kedai lewat malam cemni

esok nak kluar bandar mmg tak sempat
den aku decide
IMPROMPTU ... apa ada aku redah

biasanya aku ade head shaver pinjam amrul
ngan gunting panjang

tapi malam ni pakai gunting kuku kecik
potong la aku rambut sendiri sampai bengkak ibu jari
gunting ni tak ergonomic untuk kerja menebas rumput

Aku PASTI YAKIN DAN PASTI
janji Allah SWT mutlak

kalau aku tak lepas sem ni
aku yakin sumthing good will come out of this

Ya Allah ... bukakan jalan untuk ayub... please




--------------------------------------
*akan ku abadi gambar gunting rambut sem ni ... sepertimana last sem

at least kemas skit dari dulu... tolong jangan gelak






p/s: out there ... if you are in distress... ingat janji Allah SWT... jgn putus asa

salam with love,
-ayub-


-------------------------
oh ye hari ni time meeting aku nampak orang pakai tudung labuh
tertarik hatiku
hai ...

setelah lama aku menunggu stakat ni aku lihat Pn.Shima je pakai cemtu
*satu lagi masuk senarai* he he he =p

12 comment:

lyanne37 says:
at: April 30, 2009 at 6:51 AM said...

Salam AYub.

I read it till the end!. who sed no one's gonna read it? aha.

Don't ever give up!. nak buat sesuatu yg baik mmg susah. tgk je mcm mane Rasulullah saw nak sebarkan dakwah.

Kita mesti jadik org yg hebat. Mcm Rasulullah saw kan..

Lets together berusaha.

InsyaAllah. :)

best of luck Ayub!!

Umaira says:
at: April 30, 2009 at 8:24 AM said...

aj, this is first time i am commenting on your blog. it is such an artistic and sobering site. i believe in what ever you do you should do your best with doa and redha no matter what the outcome. everything is part and parcel of life which makes you a better person. always participate in activities for the ummah. i know you will do well. keep smiling keep going, like F1 (vroom vroom)

ehem ehem.. siapa yang pakai tudung tu?

Najwa Shaari says:
at: April 30, 2009 at 9:43 AM said...

"setelah lama aku menunggu stakat ni aku lihat Pn.Shima je pakai cemtu
*satu lagi masuk senarai* he he he =p"

I can't imagine how many names on that particular list. Gaya macam banyak. lol! :P

Z says:
at: April 30, 2009 at 11:18 AM said...

Fulamak Ayub. Aku rasa aku tau siapa yang kau maksudkan! Jeng jeng jeng...


Stop scaring me with all the Mechy subjects...

Balqies Arafia says:
at: April 30, 2009 at 1:05 PM said...

salam bro.

I finished reading it. it's the part and parcel of a student life laaa .. somedays you're wondering whyyyyy are you taking this subject, and you know somedays feel like all is lost but thats where 'you' come in to decide whats best for you. whether ur a loser or a winner.

hillie1203 says:
at: April 30, 2009 at 5:01 PM said...

we in the same boat buddy...

i even worst now...

last pray that u n i n all our engineering family will pass this semester with flying colours!

see u around!

aj says:
at: April 30, 2009 at 5:17 PM said...

ibu: thnx ibu ... doakan ayub ye ... kalau jumpe Tok Guru kat sane ... kimsalam ... =D hee hee ... and oh yeah super thnx for the first time...

Lyanne : Waalaikumsalam ... dire need to brag ... tapi bila fikir rasulullah sampai bertakung darah dalam kasut die kena baling dek batu masih mendoakan mereka yang merjam baginda... buat rase nak peluk rasulullah rapat2 je... hurmph... ill be right by your side lyanne... *never say NO!*

najwa: ha'ah ... list ni tiap hari ambik attendence... =D

z : jangan cuak beb! enjin korang torque tinggi ... ayub ni je vintage nye enjin... bab tu... sikret kite due!... tapi aku suke tudung lilit kau! mengingatkan aku pada ibu...

balqies: sometimes i forgot that life is nothing but hardship ... Sama2 doakan segala nya baik bagi semua kita

hillie: amin hill amin! aaammmiiinnnn! see u around... nanti study fluid same2 ek... =D tapi fluid makin lame makin senang la plak

Balqies Arafia says:
at: April 30, 2009 at 5:28 PM said...

insya allah, you'll be in my prayers ;)

yes, nothing is easy in life. but that doesn't mean you can't take a breather. baca doa. dan bernafas. hehe.

Azmir Azlan
at: April 30, 2009 at 6:25 PM said...

Aku takot sama engineering graphic ngan machine dynamics.. td MD die aja aku dpt digest 10% je.. apsl susah sgt sem ni ek? ngan EG marking no mercy.. tak penah hidup aku dpt 0.. haha tpu gle lecturers ni.. kte study hard same2! insyaAllah bley pass sume nye.. amin... :D

a'ishah says:
at: May 1, 2009 at 5:20 PM said...

huhu. saya baca sampai habis juga. yes yes, Allah is the priority in life.

auummm says:
at: May 1, 2009 at 11:23 PM said...

Huhu pas baca entry ko ni aku terase betape uselessnyer diri ni... herm... bile la aku nak berubah ni

aj says:
at: May 2, 2009 at 12:37 PM said...

balqies: *breath chikung style*

Azmir: CAIYO!

a'ishah: banyak jugak korang bace... takde assignment ke? XD

Faiz: Berubah ialah kata kerja ... dah sah benda tu perlu dikerjakan... jangan putus asa faiz... ayub doakan yang terbaik untuk faiz