Search

-

Content

5.19.2009

Katak bernama "aisunam"


Tersebut kisah katak bernama "aisunaM"
ditinggalkan sebentar dibawah tempurung buat sementara waktu
sebelum penjaga nya diluar tempurung mempersiapkan istana diluar jagkauannya
supaya penjaganya dapat men"surprisekan" katak tu dengan taman yg teramat disukainya

Setiap hari makan minum katak di campak kedalam temprung ketika katak itu berehat dan tidak sedarkan diri...
So si katak ni makan tapi tak pernah pikir cemane makanan tu ade kat situ...

sedih

pastu tiba satu tempoh...
penjaganya meletakkan surat dibawah tempurung tersebut
"kepada katak , dari penjagamu"

isinya mengatakan supaya katak tersebut berhias diri secantik mungkin
kata penjaganya lagi, tidak lama nanti istana dan taman permainanya akan siap
syaratnya kena berhias dulu...
kalau tak berhias... dia akan dilepaskankan dilongkang yang busuk belakang chowkit road

keadaan katak pertama
- Tak kesah langsung tentang surat tersebut biarpun tahu surat tu datang dari penjaganya.... oleh kerana ketidak pedulian si dia dia tidak tahu ape kewajipan die.. ape yang menanti dia diluar tempurung... dan ancaman akan campak ke longkang..

keadaan katak kedua
-Interested jugak tentang surat tu... die baca ... tapi tak percaya... die kate itu khayalan je... so die rase makanan semasa dalam tempurung cukup sedap dah... dan merasakan ancaman dicampak kelongkang tu main2 je ... die kate "ala longkang je kot" ape yang die tak tahu.. dalam longkang tu ade ikan jaws!! woahahah =D

keadaan katak yang ketiga
-Dia menyedari dan percaya bahawa penjaga die tula yang memberi makan kepada dia... mustahil ade sendiri kate nye... bile die bace tentang istana je... telompat die menyebabkan kepala die sendiri terhantuk kat tempurung... tanpa melengahkan masa die terus mempersiapkan diri dengan secantiknya... walaupun die tahu na carik perhiasan dalam tempurung tu susah... kena korek dinding tempurung nak buat cawat dan topi dan cantik... dengan harapan at least kalau tak cantik pun hiasan yang dibawa, tapi penjaganya boleh maafkan dan menghargai usahanya and bagi pass masuk percuma...



so pesanan saya kepada katak satu...
"kalau tak kisah ... jangan menyesal ... makan free ... minum free... bukan suruh bayar balik pun... suruh kenal tuan yang kat luar tu pun tak kesah... jangan kena makan dgn jaws sudah ye"

pesanan kepada katak yang kedua..
"Nape tak caye... makanan dan tempurung tu tak terjadi dengan sendirinya... tapi takpe ... banyak2 la berfikir tentang situasi sebenar ok! masih belum terlambat..."

pesanan buat katak yang ketiga..
"jangan la risau katakku sayang... tuan yang menjaga tu kan tak pernah putus2 bagi makan dan harapan... kerna kasih dan sayang nye, die siap bagi surat sebagai khabar gembira untk ke istana kelak... berusaha sebaik mungkin.. jangan putus asa... tuan nye sangatlah pemaaf dan pengasih *trust me* ...



so buat katak yang lain2.... ape che?
harap semuanye macam yang ketige ye....

=D

6 comment:

auummm says:
at: May 20, 2009 at 2:11 AM said...

ong...ong

lyanne37 says:
at: May 20, 2009 at 7:44 AM said...

wah.. cerita katak yg memberi manfaat. bgs bgs. terima kasih ayub.

Zendra says:
at: May 20, 2009 at 12:14 PM said...

Cawat dan topi??? hahaha coli gak jgn lupa......

Bes cereka ni - boleh bikin pedoman

ahmad syafiq al-gonzalez says:
at: May 21, 2009 at 6:28 AM said...

ong ong... rebetbe rebet.. ongbet tong.

paham? ni ade katak dtg taip tadi.

:)

ahmad syafiq al-gonzalez says:
at: May 21, 2009 at 8:08 AM said...

btw, ru perasan sbnrnya katak bernama "manusia"

aj says:
at: May 21, 2009 at 2:38 PM said...

harap semua dapat manfaat