Search

-

Content

5.09.2009

surat buat miss Zorro


Kepada Cik Zorro,
*warning: post panjang... tolong jangan complaint*

dan juga kepada kawan2 yang aku menolak gi Jazz Fest...



aku encrypt name supaya tidak menimbulkan kontroversi ... sebab aku bakal relate pada jiwa dan ruhaniku ... chewah...



masa aku dekat rumah zorro da other day ... zorro duduk sebelah aku

aku lihat laptop sebelah aku ... mok ai!

sebijik mcm aku 2-3 tahun dulu ...

wallpaper yang bermacam tapi yang paling aku nampak HIM ...

simbol simbol yang sumenye dekat kat hati suatu masa dahulu. kat mane aku berhenti dulu...

jom recall... hue hue hue

dulu aku seorang guitarist hardcore... dan guitar tuning paling unique boleh kate bagiku untuk buat riff-ing ialah tuning SLIPKNOT ...

kenape... biasenye paling hardcore pun drop D time aku dulu ... tapi 2 gitaris jim ngan mick pakai drop B tuning (C# G# EBF# B) ... tak cukup ngan tu, die pakai mass boogie... so kalau dengar memang meletup ah..

tapi masalah dengan bende ni ... aku berlaku syirik setiap masa dan waktu... sungguh...

orang kate:

"ala rilex la bro... bkan kite betul2 maksudkan ape yang kite dengar dan bace... chill le"

tapi jauh dilubukku

"apa kira aku bunuh orang stiap hari... tapi aku bermaksud hanya untuk main2... bukanlah kesalahan tetap sama... bukan?"

so kalau ikut genre time high school dulu... bukan sahaja aku telah sesat pade agama samawi ... aku sesat jauh lebih sesat ... so boleh kate status die
... bukan pagan.... tapi REJECTOR of FAITH

sampai sekarang kalau ade yang sedar... bila aku cube berfikir dan focus... tangan aku seakan akan tengah "shredding" ... baik di sling bag aku, di tepi kerusi, di permukaan meja... hue hue hue... tu kalau ade yang nampak la... boleh kate withdrawal syndrome la tu...


Ni guitar fav aku time dulu... PRS Corvette SE

start high school aku jumpe miss.X ... dan panjang sangat la crite aku dan die


in short kesedaran mule ade ... ...dulu lain ... moto aku ... buat jahat xpe... tapi zina dan syirik... tu dah kira maut!

aku downgrade... mungkin kalau tak se-metal Metallica and Children of Boredom ... aku berhijrah genre... dari metal ... aku melompat ke jazz... sebab jazz guitar riff lagi intricate and lagi mencabar mungkin tak melompat2, tapi aku tahu skill die lagi halus... "lick" die lagi tak ingat dunia

orang kate jazz mengantuk esp jazz lounge... tapi ... aku cukup tahu kenape.... sebab yang berkata mungkin tak dapat appreciate the art of writing scores... dalam sayu2 jazz, kalau betul orang faham dia akan clap and standing ovation kagum akan note yang disusun...

tapi aku ade problem lagi satu ... jazz memang kebanyakan instrumental... tapi aku tersangkut dgn keseksian jazz tu sendiri... sejak pertama kali aku dengar norah jones... aku tak boleh lepas... ARGHHHH!!! 2 artist yang fulamakatak time tu sade ngan norah jones.... aku akan dengar bende same setiap hari setiap jam dan master lagu sampai tak perlu tgk guitar lagi... aku boleh main riff ngan solo dalam tido... hue hue hue




tapi....

pada awalnya aku rasa bersalah...

pastu after awhile... aku akan mula melihat jariku hancur setelah menggoreng guitar... aku akan bertanya "kenape sampai jadik cemni" ...

pastu after awhile... aku start termenung malam2... aku telah berjam2 depan komputer... tgk guit. tab ... dengar lagu... ye betul tuntutan fardhu aku lengkap Alhamdulillah... tapi takkan that is all to life...

pastu after awhile... aku start menangis memikirkan setiap hari ku

sedang aku evaluate... ramai sudah jauh kedepan dalam study dan juga dalam agama... aku tak kemane... aku buat bende same... hidup dalm duniaku sendiri

.....


den aku ingat nak tinggalkan bende2 ni...

aku tahu ... jika aku mengambil jalan ini... aku tahu dunia akan terbalik dan meninggalkan aku...

bayangkanlah... hampir sume kawan2 aku... baik disekolah atau diluar... sume mainstream... memang mainstream dunia dulu dan sekarang ialah MUSIC and ENTERTAINMENT...

kalau aku quit mane nak letak diri? setiap kali aku jumpe... cerita bende tu je... pergi rumah member buat bende tu je...

sampai sekarang ... aku akan terus ingat ... apabila aku crite dekat member aku dah berhenti layan ... muke akan terus berubah...

aku akan terus ingat hari aku menolak apabila diajak jamming... semuanya akan berubah



terkadang orang yang cukup rapat satu masa dahulu... crite pasal bende same 24 hours... tibe2 jadik complete strangers... tak jauh lepas tu kite clash...

jangan main2 laki pun leh clash...

den aku jumpe hadith ini

"Islam began a stranger and, then, it will return as it began.

Then bliss to the strangers!"


dah tibe masenye aku berjalan seorang diri...

mungkin tak selalunya... tapi kebanyakan masa



......

tapi sejak aku mengambil jalan ini...
setiap hari aku rasa bahagia...

moto lame "buat jahat xpe... tapi zina dan syirik... tu dah kira maut!" tidaklah seringan dan semudah ku fikirkan satu masa dahulu...

besarnya kesalahan bukan dilihat dari kesalahan tu sendiri ... tetapi betapa besarnya Tuhan yang kita berbuat kesalahan itu... walau sekecil mane pun

kini

satu bende yang aku tak pernah buat tibe2 slalu buat...

"Pandang ke langit... dan senyum"

semua orang addict Zorro... mase aku nak berhenti addiction aku ... aku tau ia bukan bende senang...

tapi aku sedar... hidup skejap je


ramai yang decide tu change and lose apart of their life...

some manage to forget, some haunt them til they die...

mcm aku... tiap hari dunia mencabar aku... terkadang aku jatuh... tapi aku tahu tuhan Maha Penyayang dan tak pernah putus asa padaku...



so zorro... jangan putus asa dan jangan hambar... Allah akan sentiasa berada di sisi...



salam,
ayub


أَفَحَسِبْتُمْ أَنَّمَا خَلَقْنَاكُمْ عَبَثًا وَأَنَّكُمْ إِلَيْنَا لَا تُرْجَعُونَ


So did you think that We created you for nothing, and that you will not be brought back to Us? [23:115]



verily not Ya Allah ... u've placed us where we are for a noble cause




15 comment:

syaha says:
at: May 9, 2009 at 12:41 PM said...

x sangke ak ko seorang guitarist hardcore dahulu..
alhamdulillah ko da dapat mencapai ape yg ramai org terkapai2 mencari..

hillie1203 says:
at: May 9, 2009 at 6:39 PM said...

nice one...

i never knew u into those type of music...i thought ko mmg betul2 layan jazz...hehe...

well, somewhere, somehow, we gonna walk alone in this world. Be bold with ur decision and be brave to face the world :-)

Z says:
at: May 9, 2009 at 6:43 PM said...

Children of Bodom memang best betul riff diorang. Aish.

Aku dapat rasakan hati aku semakin mengeras tau ayub. Tu sebab aku biar je kalau roommate aku pasang nasyid time study.......mengelak sikit dari aku pasang lagu-lagu aku.

oh my god. a former Slipknot fan. i would have been attracted to u if i met u a few years back, haha..

well, aku akan suapkan hati aku dengan muzik-muzik lembut from now on insyaAllah..sekadar berhibur.

aj says:
at: May 9, 2009 at 7:22 PM said...

syaha: alhamdulillah... tak susah ... kena pandai cari alternatif je...

kalau nak kate... nasyid malaysia selain raihan, memang lain ayub tak kenal... hue hue hue... lain nye nasyeed arab je... sebab bitrate recording memang gempak... and arab nye nasyeed mmg diorang dah improve dari dulu... so skarang music piece ngan ambient diorang memang power2... tapi satu jela... tak faham... tapi ape kann daya... hentam je... faham skit2 jadik

aj says:
at: May 9, 2009 at 7:25 PM said...

hill: hahaha ... kisah lame ... to be frank... sampai sekarang aku masih suke ... tapi anggap jela macam berpuasa... tapi berpuasa sampai ke mati...

demi Allah ... iA semua boleh...

yes...

Be bold with ur decision and be brave to face the world :-)

truely hilly!

lyanne37 says:
at: May 9, 2009 at 7:54 PM said...

Its a beautiful post.

Thanx for sharing ur experiences.. :)

Balqies Arafia says:
at: May 9, 2009 at 8:20 PM said...

I used to layan to Metallica, Slipknot, Le Tigre .. all those similar genre but I stopped when my mother gave me a lecture about what those songs depict.

and I totally understand ur whole withdrawal syndrome.

stopped playing also after that. rindu plak .. but i don't think it's appropriate for 1 girl to be hanging out with a room filled with boys ...

aj says:
at: May 9, 2009 at 9:56 PM said...

lyanne: something which i could have kept only to myself.. but under circumstances ... i would write it...

i dont think i am able to contain to myself when i see people around me...

i am slight intovert... but i still have the needs to relate ...

p/s: please update ur blog =D mcm tak gerak je

aj says:
at: May 9, 2009 at 9:59 PM said...

balqies: ade lagu mampu meruntuhkan dan membatalkan iman ... mum is right ... sumtimes its sounded like leteran ... tapi besar hukumnya disisi tuhan... dan kalau kita mati ... nauthzubillah...

anyway ... u urself know how important for us to preserve our "IMAN"

kan kan?

Amfir™ says:
at: May 9, 2009 at 10:04 PM said...

pergh....x sangka lak....

klu baca post ni dgn tgk ayub skrng mmg bbeza lah...

alhamdulillah

salam~

aj says:
at: May 9, 2009 at 10:29 PM said...

Z: hue hue ... bodom ke eja? lupe dah lah ... hee hee =D

tentang nasyeed, kalau nasyeed mengantuk ... carik la nasyeed yang mantap skit...

nasyeed malaysia tak kena ngan ayub ... mcm tak cocok... =X rase nak tido je rase...

mine usually sourced from indon,turks and mid east...

.............

hati keras kerana kurang ingat tuhan...

Z ... u tak boleh mengharapkan keadaan datang ... u have to find Him ur self...


setiap manusia ade moment dalam hidup... hidayah akan datang menyapa...

yang menghendaki hidayah akan menyahut dan mencari...

yang rugi... ramai dapat moment, berhenti situ saje... tak berani jalan lebih jauh... ade yang akan menolak dan ignore...


=D i can assure u Z ... if u choose correctly ... u'll have the taste of heaven even before u smell the breeze of jannah ...

jannah disini ... everyday ull be talking to God... and all ur wish will come true... the one that are not granted, u'll know later on why and u'll smack ur head after that and say "ha'ah its better this way" ...

and life full of twist and ull laugh on every bad moment befall u... because u know He is talking to you...

=D semoga berjaya

aj says:
at: May 9, 2009 at 10:32 PM said...

amfir: semua orang boleh berubah ... nak taknak je...

siape yang diberi permulaan yang baik perlu terus bersyukur...

siape yang bermula dengan keburukan ... masih tak terlambat...

tak begitu bang?

Bento says:
at: May 9, 2009 at 10:56 PM said...

every1 has their own "secret recipes" in their life back to the tyme. sumtymes, its good to hear and reflect ourselves from others' past journey. ayub, nice entry!

aj says:
at: May 9, 2009 at 11:14 PM said...

bento ... alhamdulillah ... hope everyone get a piece of the joy ... thnx bento from rasa segar...

Balqies Arafia says:
at: May 9, 2009 at 11:51 PM said...

yes indeed.

which iman btw :p lol

kidding. *ducks before any flying object gets thrown over to me*